Kleur is één van de belangrijkste sfeermakers in je interieur. Maar er zijn zoveel kleuren om uit te kiezen, welke kleur past nou het beste bij jouw persoonlijke stijl? Deze 4 tips helpen je de juiste keuze te maken.

1. Let op de lichtval

Kleur is een eenvoudige manier om je interieur een compleet nieuwe look te geven. Maar hoe bepaal je welke kleuren het beste tot hun recht komen in jouw huis? Licht en verlichting spelen hierbij een belangrijke rol, want zogenaamde temperatuur van het licht bepaalt of een kleur warm of koud overkomt. Door lichtinval van buiten zal kleur gedurende de dag steeds anders overkomen. Kijk daarom zowel overdag als ‘s avonds bij kunstlicht naar het effect van licht op je gekozen kleur. Houd ook rekening met de ligging van de ruimte: noordelijk licht maakt kleuren koeler, zuidelijk licht maakt ze juist warmer.

2. Een lesje kleurenpsychologie

Kleur kan ook effect hebben op onze emoties en stemming. Rood is bijvoorbeeld een kleur die aanzet tot activiteit, handig voor in de werkkamer. Blauw en groen hebben juist een kalmerend en ontspannen effect. Roze stimuleert creativiteit en wit staat voor zuiverheid. Donkere contrasterende kleuren vormen hierbij een mooi evenwicht. Een kleurenpalet met vergrijsde tinten in subtiele schakeringen zorgt voor een knusse sfeer.

3. Creëer een harmonieus geheel

De kleur die je gaat kiezen wil je het liefst laten matchen bij de rest van je interieur, zodat het geheel in balans is. Dit kun je doen door de kleur af te stemmen op andere materialen in huis. Voorbeelden die elkaar versterken zijn o.a. crèmekleurige tinten bij een strakke gietvloer, om het industriële karakter te verzachten. Pastelkleuren zijn prachtig in combinatie met natuurlijke materialen zoals hout en bamboe. Oudroze vormt een goede match met koperen accessoires, petrol en brons zijn een geweldig duo en goud gaat goed samen met aubergine en okergeel. Donkere muren kun je heel goed opfrissen met sierlijke kamerplanten.

Ideaal voor een make-over of een frisse update van een ruimte: behang. Lastig? Niet als je kiest voor vliesbehang!

Stap 1. Kies het dessin

Beslis welk effect je wilt bereiken met het behang: ga je voor een statement in de ruimte of voor een subtiel resultaat? Dessins als XXL-bloemen of een matte leerlook zijn geweldig als eyecatcher, net als dessins in sprekende kleuren. Met een opvallende print in subtiele kleurtjes maak je een groot gebaar minder dominant, en omgekeerd kan een lekkere kleur een subtiel dessin meer ‘bite’ geven.

Stap 2. Denk out of the box

Een fijn bloemetjesbehang verwacht je in de slaapkamer, maar kan juist superleuk zijn achter het aanrecht (ja, daar kun je óók behangen), terwijl een vintage patroon heel spannend kan werken op de slaapplek – kies daarvoor dan wel de wand achter het bed. Kom je in je speurtocht door de stalenboeken een te gekke maar te heftige (of te dure) print tegen? Neem ‘m mee voor je toilet!

Stap 3. Kies je behang

Behang dat aan je benen plakt of rond de behangtafel kreukelt, wie heeft er nooit strijd geleverd met behang? Goed nieuws: vliesbehang is in opkomst en dat is niet voor niets. Het is sterk en je brengt het aan door de wand in te lijmen: super makkelijk, supersnel. Je haalt het er ook zoì weer af, dus af en toe wisselen van dessin is een fluitje van een cent. Er is keuze genoeg: Wat dacht je van een behang met een mooie subtiele glans, textiellook of weelderige bloemen? Houd je van een natuurlijke look? Kom dan eens een kijkje nemen in de prachtige behangboeken van Arte met verschillende natuurlijke dessins.

Stap 4. Aan de slag

Maak de muur schoon en vlak: dicht eventuele gaten met muurvuller en schuur glad. Zet met potlood en schietlood of waterpas de eerste baan loodrecht af op de wand. Lijm de wand in met lijm voor vliesbehang, gebruik hiervoor een roller en doe dit iets breder dan de behangbaan is. Bevestig het behang van boven naar beneden; neem aan de bovenkant een overlap van 5 cm en snijd dit weg als de baan vastzit. Druk de baan aan en zorg dat je patroon mooi doorloopt.

Zie je het niet zitten om zelf te behangen. Dan kunnen wij dit uiteraard ook voor u doen!